Kasza gryczana zapiekana z serem
Składniki:
- 3 saszetki gryczanej prażonej SULMA ugotowanej według przepisu na opakowaniu
- 4 dag tłuszczu
- 40 dag sera białego(twarogu)
- 3 żółtka
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
- 1/8 litra śmietany
- 2 dag tłuszczu do posmarowania półmiska
- sól
Przygotowanie:
- Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem i ułożyć na nim równomiernie połowę ugotowanej kaszy gryczanej.
- Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem. Przykryć resztę kaszy, wyrównać, zalać śmietaną zmieszaną z żółtkiem na 20 min.
- Wyjąć z piekarnika, posypać siekaną zieleniną. Osobno podać mało kwaśną, gęstą śmietanę.
- Przygotowane danie podawać z surówkami z warzyw.
Życzymy Smacznego
Kasza gryczana zapiekana z serem
