Kasza gryczana zapiekana z serem

Składniki:

  • 3 saszetki gryczanej prażonej SULMA ugotowanej według przepisu na opakowaniu
  • 4 dag tłuszczu
  • 40 dag sera białego(twarogu)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
  • 1/8 litra śmietany
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania półmiska
  • sól

Przygotowanie:

  1. Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem i ułożyć na nim równomiernie połowę ugotowanej kaszy gryczanej.
  2. Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem. Przykryć resztę kaszy, wyrównać, zalać śmietaną zmieszaną z żółtkiem na 20 min.
  3. Wyjąć z piekarnika, posypać siekaną zieleniną. Osobno podać mało kwaśną, gęstą śmietanę.
  4. Przygotowane danie podawać z surówkami z warzyw.

Życzymy Smacznego