Zrazy z kaszy gryczanej
Składniki:
- 30 dag kaszy gryczanej prażonej SULMA
- 1 jajko
- 4 dag suszonych lub świeżych grzybów
- 5 dag cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka tartej bułki
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować. wyjąć z wywaru, drobno posiekać, przesmażyć z masłem i pokrojoną drobno cebulą.
- Kaszę gryczaną "SULMA" ugotować do wody połowę wywaru grzybowego oraz sól. Ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić aby masa dała sie formować.
- Kształtować z masy podłużne placuszki, nakładać na nie trochę przesmażonych grzybow z cebulą i zwijać jak zrazy. Obsypać tartą bułką, smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
- Na pozostałym wywarze z grzybów zrobić sos grzybowy i polać nim zrazy tuż przed podaniem.
- Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować. wyjąć z wywaru, drobno posiekać, przesmażyć z masłem i pokrojoną drobno cebulą.
- Kaszę gryczaną "SULMA" ugotować do wody połowę wywaru grzybowego oraz sól. Ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić aby masa dała sie formować.
- Kształtować z masy podłużne placuszki, nakładać na nie trochę przesmażonych grzybow z cebulą i zwijać jak zrazy. Obsypać tartą bułką, smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
- Na pozostałym wywarze z grzybów zrobić sos grzybowy i polać nim zrazy tuż przed podaniem.
Zrazy z kaszy gryczanej
