Zrazy z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej prażonej SULMA
  • 1 jajko
  • 4 dag suszonych lub świeżych grzybów
  • 5 dag cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować. wyjąć z wywaru, drobno posiekać, przesmażyć z masłem i pokrojoną drobno cebulą.
  2. Kaszę gryczaną "SULMA" ugotować do wody połowę wywaru grzybowego oraz sól. Ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić aby masa dała sie formować.
  3. Kształtować z masy podłużne placuszki, nakładać na nie trochę przesmażonych grzybow z cebulą i zwijać jak zrazy. Obsypać tartą bułką, smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
  4. Na pozostałym wywarze z grzybów zrobić sos grzybowy i polać nim zrazy tuż przed podaniem.
  5. Grzyby umyć, wymoczyć, ugotować. wyjąć z wywaru, drobno posiekać, przesmażyć z masłem i pokrojoną drobno cebulą.
  6. Kaszę gryczaną "SULMA" ugotować do wody połowę wywaru grzybowego oraz sól. Ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić aby masa dała sie formować.
  7. Kształtować z masy podłużne placuszki, nakładać na nie trochę przesmażonych grzybow z cebulą i zwijać jak zrazy. Obsypać tartą bułką, smażyć na gorącym tłuszczu. Ułożyć w ogniotrwałym naczyniu i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
  8. Na pozostałym wywarze z grzybów zrobić sos grzybowy i polać nim zrazy tuż przed podaniem.