Sałatka makaronowa
Składniki:
- 500g makaronu SULMA (kolanko małe)
- 1 mała główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewek
- 0,5 czerwonej i 0,5 zielonej papryki
- 100g rostbefu (polędwica wołowa smażona na surowo)
- 2 brzoskwinie
- 2 kubeczki jogurtu
- 1 filiżanka majonezu
- 4 łyżki keczupu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki octu owocowego
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
- trochę soku z cytryny
- trochę sosu (najlepiej Worcestershire)
- po dwie kopiate łyżki mięty, melisy i szczypiorku
Przygotowanie:
- Sałatę oczyścicć, umyć, dokładnie osączyć i porozdzierać.
- Umyte i oczyszczone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
- Strąki papryki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
- Sałatę wymieszać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu i ostudzonym makaronem "SULMA".
- Rosbef pokroić na małe kawałeczki i razem z sałatą poukładać na talerzach.
- Brzoskwinie obracać, przekroić na pół i usunąć z nich pestki, następnie pokroić w cieniutkie cząsteczki.
- Wymieszać na gładką masę jogurt z majonezem, keczupem, miodem oraz octem i ostro doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem Worcestershire.
- Połowę posiekanej zieleniny wymieszać z sosem i polać tym sałatę.
- Dekoracyjnie poukładać cząstki brzoskwini na sałacie, posypać pozostałą porcją zieleniny i udekorować gałązkami ziół.
Życzymy Smacznego
Sałatka makaronowa
