Sałatka makaronowa

Składniki:

  • 500g makaronu SULMA (kolanko małe)
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 0,5 czerwonej i 0,5 zielonej papryki
  • 100g rostbefu (polędwica wołowa smażona na surowo)
  • 2 brzoskwinie
  • 2 kubeczki jogurtu
  • 1 filiżanka majonezu
  • 4 łyżki keczupu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki octu owocowego
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • trochę soku z cytryny
  • trochę sosu (najlepiej Worcestershire)
  • po dwie kopiate łyżki mięty, melisy i szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Sałatę oczyścicć, umyć, dokładnie osączyć i porozdzierać.
  2. Umyte i oczyszczone rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
  3. Strąki papryki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
  4. Sałatę wymieszać z ugotowanym według przepisu na opakowaniu i ostudzonym makaronem "SULMA".
  5. Rosbef pokroić na małe kawałeczki i razem z sałatą poukładać na talerzach.
  6. Brzoskwinie obracać, przekroić na pół i usunąć z nich pestki, następnie pokroić w cieniutkie cząsteczki.
  7. Wymieszać na gładką masę jogurt z majonezem, keczupem, miodem oraz octem i ostro doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem Worcestershire.
  8. Połowę posiekanej zieleniny wymieszać z sosem i polać tym sałatę.
  9. Dekoracyjnie poukładać cząstki brzoskwini na sałacie, posypać pozostałą porcją zieleniny i udekorować gałązkami ziół.

Życzymy Smacznego